Altres webs municipals

Notícia

Pere Regull: “El projecte de la nova Casa de la Festa Major vol potenciar Vilafranca turística i culturalment”

21 de juny de 2017

El projecte ampliarà l’edifici de 300 a 800 m2 amb l’enderroc i posterior construcció d’un edifici annex amb quatre plantes.

A banda de la sala d’exposició de les peces folklòriques en l’edifici catalogat, es dotarà l’edifici amb un “hall” d’entrada, una sala d’exposicions, una sala per projecció d’audiovisuals i una sala per a tallers infantils i escolars.

L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat pel primer tinent d’alcalde, Francisco Romero, del regidor de Territori, Josep M. Martí, i el regidor de Cultura, Raimon Gusi, ha presentat avui el projecte de reforma i ampliació de la Casa de la Festa Major, que el govern municipal vol tenir enllestit a finals de l’any vinent.
El tinent d’alcalde Francisco Romero ha dit que aquest projecte és prioritari per a l’equip de govern i vol tenir adjudicat per iniciar obres a la tardor. Es preveu una durada de les obres de 12 mesos. “Paral.lelament a les obres haurem de treballar en la proposta museogràfica que també caldrà licitar”, ha dit Romero.
El projecte arquitectònic que va guanyar, obres de l’estudi d’arquitectura Genís-Planelles, defineix un els espais de la nova Casa de la Festa Major unint dues parcel.les, la de l’antic mercat del peix, que és un edifici catalogat del 1911, obra de l’arquitecte Santiago Güell, i la de l’edifici del costat, situat al c/ Muralla dels Vallets, que s’enderrocarà, i un s’hi construirà un edifici amb planta baixa+3 plantes. També caldrà traslladar a un altre indret l’estació transformadora que hi ha en aquest edifici actualment.
Romero ha remarcat que, amb aquesta ampliació, la Casa de la Festa Major passarà d’uns 300 a uns 800m2, situant-se al nivell de ciutats com Tarragona o Barcelona, que tenen espais per al seu patrimoni folklòric dotats amb 800 i 1.000m2, respectivament i superant la Casa de la Patum de Berga, que en té 300.
El projecte arquitectònic té un pressupost de 735.000 euros i es compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona de 650.000 euros. A tot plegat caldrà sumar-hi uns 200.000 euros del projecte museístic, de manera que l’Ajuntament preveu acabarà aportant-hi uns 400.000 euros.
El tinent d’alcalde ha remarcat que l’edifici annex que es construirà serà una edificació moderna i sostenible, dotada de plaques fotovoltaiques, amb aprofitament màxim de la llum i construït amb materials de proximitat.
Per la seva banda, el regidor de Territori, Josep M. Martí, ha explicat que l’entrada principal a la Casa de la Festa Major, serà per la planta baixa l’edifici de nova planta que es construirà al c/ Muralla dels Vallets i no per la sala d’exposició de les peces folklòrics com succeeix actualment. La primera planta d’aquest nou edifici, que coincideix amb l’actual sala d’exposició de les peces folklòriques (159m2) a causa del desnivell del terrenys, acollirà una sala nova d’exposicions de 75m2. La segona planta d’aquest edifici nou acollirà una sala d’audiovisuals de 77m2 que estarà provista d’un mirador simulant un balcó que permetrà veure les peces folklòriques des d’una certa alçada “com si s’estigués veient passar la processó des d’un balcó”, ha dit Martí. Finalment, la segona planta acollirà una sala per a tallers escolars i infantils de 46m2 i una petita terrassa d’11m2 que permetrà veure la coberta de l’edifici patrimonial de l’antic mercat del peix. A la coberta d’aquest edifici es preveu situar les plaques fotovoltaiques.
Finalment l’alcalde Pere Regull, ha afirmat que si Vilafranca pot abordar aquesta inversió tan important “és gràcies a la bona gestió econòmica de l’Ajuntament. Aquest projecte és promoció turística i cultural, però també promoció econòmica. Hem de fer de Vilafranca una ciutat culturalment potent i atractiva perquè vinguin visitants que generin moviment econòmic. Tenim una àrea amb la plaça de la Vila, Santa Maria, el VINSEUM, el Palau Baltà, la biblioteca Torras i Bages i ara amb la nova Casa de la Festa Major, que compleix aquestes característiques”. Regull també ha remarcat el paper de la Festa Major que “ens dóna personalitat com a ciutat i en la qual moltes viles s’han emmirallat per bastir les seves pròpies festes majors”.